RendezvénycsarnokTamási Áron Művelődési KözpontMozi és TeleházSporttelep
PiacokCsobánc Művelődési HázKözponti oldalMűfüves Sportpálya ÖRÖKZÖLD Sportsziget
BemutatkozásÁltalános információkRendezvénynaptárÜzletek
 
 
 

Labovszky Imre:"Soha nem gondoltam, hogy ilyen hosszú időt fogok eltölteni ebben a szakmában!" 2.

Folytatjuk a Labovszky Imrével készített interjúnkat.

 

- Visszatérve a lángosra. Van-e valami titka ennek a rendkívül finom éteknek?

- Mint a többi szakmában is- szíved-lelked kell, hogy beletedd, ezen kívül minden összetevőből a legjobbat- olajból, lisztből, tejből… és nem marad el a siker.

Semmit nem szabad kispórolni belőle, mert az a minőség rovására menne. Azért van minimális titok is, de azt majd annak árulom el, akinek örökül hagyom az üzletet, akinek átadom a lángos sütés rejtelmeit.

- Felvetődik a kérdés-, ha valaki sikeres az élet egy szegmensében, jön valaki, aki aztán potenciális konkurencia lehet. Neked volt ilyen?

- Volt, aki próbálkozott, de nem tudok megmaradni a szakmában, ahhoz kellenek azok a kiegészítők, amiről beszéltem.

Vagy például, ha a dagasztást vesszük, nálam kézzel történik. Nekem is volt egy ideig gépem, de sokat kellett dolgozni utána… így aztán kidobtam. Másnak is adottak voltak a lehetőségek, ezek szerint nem találta meg benne a számítását. Nekem sikerült, a mai napig éppen akkora szeretettel és maximalizmussal végzem a dolgom. A zsigereimben van a szakma, ha abbahagynám, anyagilag is megérezném, de inkább lelkileg… a betege lennék. Életem része az olajköd, a liszt, a dagadó tészta, az ínycsiklandozó lángos, és a kedves vevők, akikért valójában dolgozom.

Reggel fél 5-kor kelek, öt órakor már itt vagyok az üzletben, hogy nemsokára már friss lángos várja az első érkező vendéget.

- Milyen volt 1980-ban és milyen 2010-ben lángossütőnek lenni?

- Annak idején nehezebb volt az indulás. Az engedélyezéshez sok kritériumnak kellett megfelelni… de nem volt ekkora bürokrácia és főleg adminisztratív tevékenység. 

A nyolcvanas években 50-60 kg lisztet dolgoztam el, emellett sok helyre kellett szállítanom lángost- varrodába, Bakony Művekbe és a KÖSZIG-be is. Az alapanyagok áraival egyenes arányban a lángos ára is emelkedett. Manapság 5-10 kg lisztből mintegy 80-100 darab lángos készül… ez a szám akkoriban 450- 500 volt!

Ráadásul az ünnepek is jól hoztak a konyhára, mint az Építők napja, Bányásznap, Május 1-je, de ezek az alkalmak arra is jók voltak, hogy sok ismeretség és barátság is köttetett.

- Kedves gesztust intéztetek a kerek évforduló alkalmából a november 2-iki piacnapon.

- Az ötlet szellemi „anyja” Kedves Feleségem volt. Ő mondta, ha már egyszer 30 éve vagyunk a szakmában, akkor mindenki kapjon 1 darab a jubileumi lángost ezen a napon 30 forintos kedvezményes áron.

Sokan éltek is a lehetőséggel, mi pedig, köszönjük, hogy megtiszteltek bennünk, és együtt ünnepelhettük a kerek évfordulót.

Soha nem számoltam még, hogy a harminc év alatt, vajon hány darab lángost sütöttem, de ami biztos, hogy milliós nagyságrendű ez a szám.

Esetleg, ha ez idő alatt volt olyan vevőm, akinek nem ízlett a lángosunk, jöjjön el, és kap helyette másikat!

 

Forrás: www.helyilapok.hu


 
ZENÉS KARÁCSONYI HANGULAT

2017. december 22-én 08.00 órától

Tovább>>
XXIV. Baba- és Gyermekholmi Börze

2017. augusztus 26. szombat 9.00-12.00

Tovább>>
Rétesnap

2017.07.29. szombat 8 órától

Tovább>>
Már facebookon is!

Közösségi oldal

Projekt honlap


Esti nagybevásárlás a piacon

Tovább>>
Szavazz Te is az óvodások rajzaira!

A Tapolcai Piac és Vásárcsarnokba tett látogatásik ihlette, "A termelő" témakörben leadott rajzok legyügyesebb alkotóit keressük.

Szavazás

Tovább>>
További hírek
 
Pannon Interaktív